burger

Питання міжнародного гуманітарного права особливо актуальне і важливе в умовах збройної агресії рф

Опубліковано 7 Листопада 2023 року, о 16:21

Про це говорили учасники круглого столу «Застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права. Відповідальність за окремі злочини, пов’язані зі збройною агресією рф проти України».

Під час засідання йшлося, зокрема, про відновлення справедливості після нашої Перемоги. А також про те, які виклики постануть перед українським правосуддям після деокупації всіх територій і як у цьому може допомогти перехідне правосуддя.

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук подякувала організаторам круглого столу – Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності та Консультативній Місії ЄС в Україні.

Ірина Верещук акцентувала увагу на тотальних порушеннях МГП з боку росії та підкреслила, що норми міжнародного гуманітарного права працюватимуть лише у звʼязці з нормами міжнародного кримінального права.

«За порушення норм МГП повинні відповідати конкретні особи. Вони мають знати, що рано чи пізно їх чекає вʼязниця», – наголосила Віцепремʼєрка.

Також посадовиця зазначила, що Мінреінтеграції збирає, аналізує й узагальнює інформацію про дотримання норм МГП на ТОТ, а також прилеглих до них територіях і вносить пропозиції щодо реагування на факти порушень.

Віцепрем’єрка зауважила, що при Кабміні діє Міжвідомча комісія з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні. Це дорадчий орган у сфері сприяння забезпеченню реалізації міжнародно-правових зобов’язань України у галузі МГП.

Рішеннями Комісії було створено низку робочих груп, які здійснюють роботу з аналізу зафіксованих порушень норм МГП, а також надають оцінку дієвості наявних механізмів притягнення до відповідальності.

Також Комісія ухвалила рішення про створення Єдиного державного реєстру порушень норм міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії проти України. Реєстр міститиме відомості про обставини порушення, його вид, кваліфікацію та іншу необхідну інформацію.

Передбачається, що відкрита інформація з реєстру буде доступна в межах загального доступу, оприлюднюватиметься на офіційному вебпорталі.

«Ми розуміємо, наскільки важливим є питання відновлення справедливості та перехідного правосуддя. Тож намагаємося знайти баланс між невідворотністю покарання для винних і забезпеченням прав та свобод для наших громадян», – підсумувала очільниця Мінреінтеграції.