burger

Організаційна інфраструктура підтримки ВПО

Опубліковано 10 Листопада 2023 року, о 9:03

Для всебічної допомоги ВПО в Україні функціонує робоча інституційна інфраструктура. Вона здійснює нормотворчу, операційну та проєктну роботу з підтримки українців.

Координаційний штаб з питань забезпечення реалізації прав та свобод ВПО

Функція Коордштабу полягає у координації вирішення поточних проблем на рівні областей та України, а також у напрацюванні нормативно-правових актів та політик.

Координаційні центри підтримки цивільного населення (при ОВА та КМВА)

Це консультативно-дорадчі органи. Вони координують дії між органами влади всіх рівнів з одного боку та міжнародними й громадськими організаціями – з іншого.

Діяльність КЦ спрямована на розв’язання питань соціального захисту, в тому числі забезпечення житлом і сприяння зайнятості постраждалого населення, надання психосоціальної, медичної та правової допомоги.

Центри життєстійкості (у громадах)

Наразі Мінреінтеграції розробляє проєкт постанови Уряду, яку буде ухвалено найближчим часом. Функція центрів життєстійкості полягає у тому, щоб бути «єдиним вікном» для отримання особою всього спектру послуг із психосоціальної підтримки, гуманітарного реагування та соціальних послуг.

Ради ВПО (при ОВА, РВА й ОМС)

Основними їхніми функціями є захист прав та інтересів внутрішніх переселенців, сприяння адаптації й інтеграції ВПО у приймаючі громади, підтримка релокованого бізнесу, сприяння створенню робочих місць для ВПО, участь у нормотворчій діяльності, взаємодія з центральною, регіональною та місцевою владою, а також громадськими й міжнародними організаціями.

Докладніше з інституційною інфраструктурою підтримки ВПО можна ознайомитися за посиланням.