burger

МЗС закликає Міжнародний кримінальний суд взяти до уваги указ президента рф щодо українських дітей

Опубліковано 7 Січня 2024 року, о 13:58

Міністерство закордонних справ закликає Міжнародний кримінальний суд взяти до уваги дії керівництва росії з примусового надання депортованим українським дітям громадянства рф, що є однією з ознак геноциду.

Про це йдеться в коментарі МЗС.

4 січня президент рф підписав указ «Про визначення окремих категорій іноземних громадян та осіб без громадянства, які мають право звернутися із заявою про прийняття до громадянства російської федерації».

Цей документ, зокрема, передбачає, що діти-сироти та діти, які залишилися без батьківського піклування та є громадянами України, можуть отримати громадянство рф за особистим рішенням президента росії, без урахування вимог федерального законодавства. Заяву на вступ у громадянство рф можуть подати керівники російських організацій, в яких примусово перебувають українські діти.

У МЗС зазначили, що такий «нормативно-правовий акт», грубо порушує законодавство України, норми міжнародного права та права дітей–громадян України, які під час широкомасштабного наступу рф були примусово переміщені на територію держави-агресора.

У відомстві також наголосили, що всі діти-громадяни України, які були незаконно вивезені на територію рф під надуманим приводом так званого «гуманітарного захисту», залишаються громадянами України.