burger

Маємо подбати про те, щоб евакуйовані за кордон українські діти мали можливість навчатися рідною мовою

Опубліковано 30 Січня 2024 року, о 9:37

Про це йшлося під час чергового засідання Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. Захід відбувся під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук. 

Учасники засідання обговорювали необхідність створення навколо таких дітей українськомовного освітнього середовища. В тому числі можливість вивчення ними рідної мови, літератури, культури та історії. Йшлося, зокрема, про українців, які наразі перебувають у Швейцарії.

За словами членів Коордштабу, це сприятиме самоідентифікації дітей в умовах перебування далеко від дому, а також розвитку їхньої особистості.

Крім того, обговорювалася можливість збільшення кількості українськомовних вчителів для таких дітей і створення недільної української школи для учнів перших класів.

Наразі планується підготовка листів відповідальним органам та службам. Вони мають посприяти переміщенню наших дітей до тих кантонів, де для цього забезпечені всі необхідні умови.

«Щиро дякую всім, хто ініціював обговорення цієї теми. Українськомовна освіта для наших дітей за кордоном – це дуже важливо», – наголосила Віцепрем’єрка.