burger

Спільний митний і прикордонний контроль допоможе вирішити багато питань в українсько-польських відносинах

Опубліковано 29 Березня 2024 року, о 11:47

Про це Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук заявила в ефірі на Polskie Radio. Вона пояснила, що наразі пріоритетами у відносинах України та Польщі безумовно є питання безпеки й оборони.

Водночас посадовиця переконана, що постійна комунікація між країнами-сусідами має відбуватися і в інших важливих сферах. Зокрема, у сфері транзиту українського зерна.

«Українські та польські фермери мають будувати відносини з позиції партнерства. Тож треба сідати й домовлятися», – додала Ірина Верещук.

За її словами, насамперед потрібно вирішити питання спільного митного і прикордонного контролю. Тоді обидві сторони точно знатимуть: що, скільки та куди їде. Це дозволить унеможливити будь-які зловживання та маніпуляції під час транзитних перевезень.

Певні напрацювання у цьому напрямі вже є. Була підготовлена і пройшла погодження обома сторонами відповідна угода. Вона стосується спільного контролю й полегшить розуміння з обох сторін. Наразі документ перебуває на розгляді в Європейській комісії.

Також реалізується пілотний проєкт щодо митної угоди. По пункту пропуску «Рава-Руська – Хребенне» Львівська митниця отримує інформацію в робочому порядку про митні вантажі, які декларуються на польській території. Є намір поширити його на решту митних переходів після відповідної регуляції з боку Європейського Союзу.

«Всі необхідні моменти ми обов’язково доопрацюємо і знайдемо компроміс. Головне, що у нас є воля та бажання це робити», – наголосила Віцепрем’єрка.