burger

Державний ліцей «Міжнародна українська школа» та Асоціація «Українки Швейцарії» розпочинають співпрацю

Опубліковано 3 Квітня 2024 року, о 18:23

Учасники спеціальної наради під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук повідомили про підписання відповідного договору.

Це дасть змогу переміщеним з України дітям, які здобувають освіту в Українській школі у Женеві, проходити оцінювання на базі Державного ліцею «Міжнародна українська школа» (МУШ).

Зауважимо, що МУШ забезпечує умови для здобуття повної загальної середньої освіти громадянами України, які тимчасово або постійно проживають за кордоном, за екстернатною формою навчання.

Особливістю такого договору є налагодження співпраці в галузі загальної середньої освіти. Йдеться, зокрема, про:

– можливість організації та проведення оцінювання й державної підсумкової атестації учнів закладу освіти;

– вивчення сучасного стану української освіти в місцях компактного проживання громадян України на територіях країн перебування;

– співпрацю у реалізації спільних освітніх проєктів;

– забезпечення та обмін навчальною, науково-методичною і спеціальною літературою (за можливості);

– організацію оздоровчих, культурно-спортивних заходів для учнівської молоді, яка проживає на території країни перебування.

Обидві сторони сприятимуть вивченню і збереженню української мови за кордоном. А також братимуть участь у реалізації спільних освітніх проєктів у галузі загальної середньої освіти.

Також на нараді йшлося про необхідність зарахування педагогічного стажу для виплати надбавки за вислугу років освітянам, які виїхали за кордон у зв’язку зі збройною агресією рф і працевлаштувались у країні перебування, після їх повернення в Україну.

З метою врегулювання цього питання було запропоновано розробити проєкт постанови. Ним передбачити внесення змін до Порядку виплати надбавки за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти, затвердженого постановою Кабміну від 31 січня 2001 року № 78.

Крім того, Ірина Верещук доручила відповідальним відомствам активізувати роботу щодо підписання Міжнародного договору зі Швейцарією у сфері соціального забезпечення.