burger

Маємо подбати про зарахування педагогічного стажу вчителям, які працюють в українських навчальних закладах у Польщі

Опубліковано 5 Квітня 2024 року, о 15:29

Про це заявила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук під час наради щодо обговорення проблемних питань надання освітніх послуг, яка днями відбулася із представниками українських громадських та освітніх організацій у Польщі.

Між Україною та Республікою Польща у вересні 2013 року було підписано Угоду про соціальне забезпечення. Згідно з нею час роботи на посадах педагогічних та науково-педагогічних працівників у Польщі після повернення таких працівників в Україну має бути зарахований при обчисленні стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років.

Водночас Угодою не врахований стаж вчителів, які при виїзді за кордон були змушені звільнитися з українських шкіл, але продовжують навчати українських дітей у Польщі. Для них важливо, щоб після повернення в Україну їхній стаж був визнаний.

Для вирішення цього питання українським школам у Польщі було запропоновано підписати відповідні угоди з Державним ліцеєм «Міжнародна українська школа» (МУШ).

«Ми маємо підтримувати своїх громадян за кордоном. Тому я особисто допомагатиму у вирішенні цього питання. Схожий досвід ми вже маємо завдяки кейсу Української школи в Женеві», – зазначила Віцепрем’єрка.