burger

Уряд ухвалив важливі зміни щодо оформлення закордонних паспортів для статусних дітей за межами України

Опубліковано 12 Квітня 2024 року, о 18:33

Відтепер законні представники тимчасово переміщених за межі України дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, звільнені від сплати за автоматизовану обробку даних при оформленні паспорта для виїзду за кордон.

Це передбачено змінами до порядків, затверджених постановами Кабміну від 7 травня 2014 року № 152 і від 5 квітня 2017 року № 285, які сьогодні ухвалив Уряд. Відповідний проєкт акта розробило Мінсоцполітики.

Ця проблематика порушувалася під час засідань Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Йшлося про те, що наразі при оформленні у закордонних дипломатичних установах України паспорта для виїзду за кордон консульський збір зі статусних дітей не стягується.

Водночас це не означало, що послуга була повністю безоплатною. Адже при розгляді заяви на оформлення такого паспорта стягувалася плата за автоматизовану обробку даних.

Тепер же установлено норму щодо звільнення законних представників дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від сплати за автоматизовану обробку даних при оформленні паспорта для виїзду за кордон.

Реалізація акта сприятиме забезпеченню інтересів статусних дітей, тимчасово переміщених за кордон.