burger

Результати перевірки умов перебування евакуйованих українських дітей у Румунії

Опубліковано 13 Травня 2024 року, о 12:50

Це питання обговорили на засіданні Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

За дорученням Віцепрем’єрки було здійснено моніторинговий візит до Румунії за участі представників Мінсоцполітики, Нацсоцслужби, Омбудсмена, Одеської та Дніпропетровської ОВА, керівників закладів та народних депутатів.

Візит тривав із 29 квітня по 4 травня та мав на меті перевірити умови перебування дітей, евакуйованих у складі закладів до Румунії.

Було відвідано 5 закладів, де наразі перебуває 140 дітей. Зокрема, 114 дітей із чотирьох закладів Одеської області та 26 дітей з одного із закладів Дніпропетровщини.

Представники моніторингової групи засвідчили, що діти перебувають у належних умовах.

Водночас розглянули питання їхніх потреб. У тому числі щодо оформлення закордонних паспортів, ID-карток, підтвердження статусу інвалідності тощо.

«Ми повинні оперативно врегулювати це питання. Наші діти мають бути забезпечені всіма необхідними документами», — наголосила Віцепрем’єрка.

Тому Ірина Верещук доручила Одеській ОВА скоординувати роботу законних представників дітей, аби ті підготували необхідні документи до посольства України в Румунії.

Нагадаємо, що за ініціативи Віцепрем’єрки раніше були внесені зміни до законодавства. Вони передбачили безкоштовне оформлення паспортів для виїзду за кордон статусним дітям, які перебувають за кордоном.