burger

Рада ВПО при Рівненській ОВА презентувала звіт про свою роботу

Опубліковано 28 Травня 2024 року, о 15:58

Презентація відбулася під час засідання Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

До складу Ради з питань ВПО при Рівненській обласній військовій адміністрації входять 24 особи.

З часу утворення Ради у вересні 2023 року було проведено 7 засідань і чимало робочих зустрічей. Під час них обговорювалися питання щодо потреб внутрішніх переселенців.

Протягом 2024 року Рада ВПО планує реалізовувати такі основні стратегії:

1. Програмна допомога внутрішньо переміщеним особам через різноманітні заходи за участі ВПО і
місцевої громади.

2. Розвиток потенціалу ВПО різного віку і статі в Рівненській міській територіальній громаді – як тих, хто прибув сюди у 2014–2015 роках, так і тих, хто перемістився внаслідок повномасштабного вторгнення у 2022 році.

3. Всебічне інформування ВПО.

За час своєї роботи Рада прийняла понад 70 запитів від внутрішніх переселенців. Серед них було роз’яснення податкового законодавства, реалізації прав українців за кордоном, розв’язання житлових питань тощо. Нині запити ВПО значно змінилися – від індивідуальних, тобто допомоги на місцях, до орієнтованих на працевлаштування.

Рада ВПО активно долучається до інформаційних, соціальних та культурних заходів, щоб напрацювати інструменти інтеграції внутрішніх переселенців у Рівненській області.

Також наразі тривають переговори щодо можливості адаптації платформи MySyla до потреб і контексту Рівненщини.

«Дякую вам за те, що допомагаєте нашим новим внутрішньо переміщеним особам. Це надзвичайно важливо, що ви можете їм допомогти та з власного досвіду порадити, як адаптуватися у нових громадах», – зазначила Віцепрем’єрка.