burger

Гуманітарне реагування на Херсонщині: питання використання гуманітарної допомоги для відновлення інфраструктури громад

Опубліковано 30 Серпня 2024 року, о 11:51

Відповідно до чинного законодавства, гуманітарна допомога не може використовуватися для надання послуг населенню або отримання прибутку. Порушення цих вимог тягне за собою кримінальну чи адміністративну відповідальність.

З огляду на це, комунальні підприємства Херсонської області не мають права використовувати отримане від благодійників обладнання та транспорт для виконання ремонтних робіт у громадах області чи надання послуг населенню.

Серед іншого, це питання стало предметом розгляду наради з гуманітарного реагування на Херсонщині під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук. 

Під час обговорення представник Міністерства інфраструктури повідомив присутніх, що днями парламент підтримав законопроєкт №11155-1, яким вносяться зміни до Закону «Про гуманітарну допомогу».

Ці зміни передбачають надання набувачам гуманітарної допомоги можливості використовувати її для господарської діяльності, пов’язаної з наданням послуг з життєзабезпечення громад. Однак для остаточного вирішення питання необхідно внести відповідні зміни також до Кримінального кодексу України.

Віцепрем’єрка доручила Міністерству соціальної політики невідкладно розробити зміни до ККУ та подати їх на розгляд.

«Маємо якнайшвидше опрацювати цей кейс. Потрібно надати громадам Херсонщини можливість використовувати гуманітарну допомогу для відновлення критичної інфраструктури та забезпечення життєдіяльності населення», — наголосила Ірина Верещук.