burger

Ірина Верещук: «10 звільнених українських військовослужбовців вже в Києві – обмін відбувся зусиллями НІБ, СБУ та Червоного Хреста»

Опубліковано 25 Березня 2022 року, о 15:29

Віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук повідомила, що обмін 10х10 відбувся вчора за наказом Президента України Володимира Зеленського.

«Звільнені військовослужбовці прибули до столиці України, – уточнила вона. – За моїм дорученням їх зустріли в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Зараз їм надають необхідну допомогу та згодом спільно з іншими міністерствами допоможуть дістатися рідних домівок».

Ірина Верещук наголосила, що зазначений обмін був проведений в межах діяльності Національного інформаційного бюро у співпраці зі Службою безпеки України та за посередництва Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Нагадаємо, Національне інформаційне бюро (НІБ) створено на виконання рішення Кабінету Міністрів України та має своїм завданням збирати – використовуючи усі можливі джерела – й узагальнювати інформацію про:

– військовополонених,

– загиблих,

– зниклих безвісті,

– хворих чи поранених –

як з боку українських, так і з боку окупаційних військ.

А також – про незаконно затриманих окупантами, у тому числі й з-поміж мирного населення.

Як що ви шукаєте близьких, з якими втрачено зв’язок під час російсько-української війни,– звертайтеся до НІБ через:

  •  цілодобову  «Гарячу лінію» НІБ за номерами: 1648 та +38 (044) 287-81-65;
  •  електронну пошту [email protected];
  • сайт НІБ – nib.gov.ua, через спеціальну форма для запитів на інформацію щодо зниклих;
  • Telegram – @nib_uncp_bot ;
  • сторінку у Facebook

НІБ – це реальний шанс знайти близьку людину та знати правду про неї.

Вже сьогодні в день бюро обробляє та фіксує близько 300  випадків зі своїх профільних питань. Разом з тим, звернень надходить набагато більше. Коли вони не стосуються компетенції бюро, людям надають консультацію, до якого органу краще звернутись.

Додамо, що НІБ діє відповідно до норм міжнародно-гуманітарного права. Зокрема: ст. 122 Женевської Конвенції про поводження з військовополоненими (ІІІ) та ст. 136 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни (IV).