burger

Ірина Верещук обговорила актуальні питання Меджлісу кримськотатарського народу та ВПО на Херсонщині

Опубліковано 23 Листопада 2021 року, о 10:33

Під час робочої поїздки до Херсону Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук поспілкувалася з представниками Меджлісу та громадських організацій.

Так, сторони обговорили проблемні питання, які виникають у жителів Криму та кримських татар у зв’язку з тимчасовою окупацією півострова. Окрему увагу присутні приділили ситуації з порушеннями прав людини на ТОТ. Зокрема, примусовій паспортизації, переслідуванням за політичними мотивами, порушенням прав дітей, переслідуванням журналістів, забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу та інше.

Крім того, громадські організації «КримСОС» та «10 квітня» розповіли про ряд проблем, які створюють суттєві обмеження в можливості реалізації прав внутрішньо переміщених осіб, а саме – необхідності вдосконалення механізмів отримання ВПО адміністративних послуг, зокрема отримання паспорта й реєстрації місця проживання. Це стосується й студентів, які мають намір навчатися в Україні та отримувати стипендії.

Своєю чергою, Ірина Верещук наголосила, що усі порушені питання будуть відпрацьовані в Мінреінтеграції. Вона також додала, що наразі розроблено законопроєкт, згідно з яким жителі ТОТ матимуть змогу отримувати українські документи про народження дитини чи смерть людини не через суд, як зараз, а в центрах надання адмінпослуг (ЦНАП).

«Робота почнеться вже сьогодні. Якщо я тут, якщо я ідентифікую проблеми – я вже розумію, що робити. Ми розкладемо кожну озвучену проблему на складові, а потім вирішимо покроково. До слова, вже домовлено, що на наступний тиждень буде спільна нарада з державною міграційною службою», – підсумувала Верещук.

Нагадаємо, КПВВ «Каланчак» перейде на баланс ДП при Мінреінтеграції до кінця року.