burger

Місія Світового банку з впровадження Проєкту 3В завершила свою роботу

Опубліковано 9 Грудня 2021 року, о 18:55

Завершилася Місія Світового банку з впровадження проєкту “Східна Україна: возз’єднання, відновлення, відродження” (Проєкт 3В).

Метою Місії, яка проходила в форматі онлайн-конференцій, була перевірка статусу виконання пунктів плану реалізації проєкту, який розпочався у січні 2021 року, та узгодження робочого плану на найближчий час.

Керівництво Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (Мінреінтеграції) України разом з представниками Світового банку, групи впровадження проєкту від міністерства та Державної агенції автомобільних доріг (Укравтодор), представники Держслужби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Міністерства аграрної політики та продовольства, Луганської ОДА-ВЦА, представники Сєвєродонецької ВЦА, Старобільської територіальної громади Луганської області обговорили поточний стан справ з впровадження всіх компонентів проєкту.

Зокрема, під час Місії відмічено прогрес з впровадження підкомпоненту з будівництва доріг у трикутнику концентрації сільськогосподарських підприємств та надання послуг поблизу сільськогосподарських територій, які включають Старобільський район, Сватівський район, а також місто Сєвєродонецьк. Нині, Укравтодор, який впроваджує цей підкомпонент, вже проводить оцінку тендерних пропозиції на ремонт перших двох об’єктів, що будуть збудовані в рамках Проєкту 3В. Також відзначено успішне продовження реалізації підкомпоненту, що впроваджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, зокрема будівництва нового сучасного агрологістичного хабу в Старобільському районі Луганської області та сучасної обласної лабораторії для перевірки на безпечність сільськогосподарської продукції та харчових продуктів у Сєвєродонецьку. Зокрема, укладено трьохсторонню угоду між Держпродспоживслужбою в Луганській області, державним підприємством «Центр державного земельного кадастру» та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки під будівництво лабораторії.

Відзначено, що дослідження, яке нині для Проєкту 3В проводить компанія IPG з оцінки ключових ланцюжків створення доданої вартості продуктів, що виробляються сільгоспвиробниками в Луганській області, прискорить розробку концепції створення агрокластерів в регіоні. Також компанія УкрАгроКонсалт проведе в рамках Проєкту 3В дослідження щодо впровадження кліматично оптимізованого сільського господарства у Луганській області, що дасть змогу дослідити стан іригаційних систем регіону, провести комплексний аналіз ґрунтів, зібрати дані для геопросторового картографування зрошувальних систем, які функціонують в області. Ці дослідження здійснюються за підтримки Цільового фонду багатьох партнерів з відновлення та розбудови миру в Україні.

Окрім цього, під час Місії була презентована Комунікаційна стратегія Проєкту 3В, яка покликана допомогти налагодити комунікацію в громадах, що постраждали від збройної агресії РФ та відновити їхню спроможність об’єднувати зусилля для економічного зростання. Йде робота над підготовкою стратегії Проєкту 3В з залучення громад, зокрема молоді регіону.

За результатами Місії підготовлений підсумковий звіт та узгоджений план виконання проєкту на наступні півроку.

“Проведено плідні дискусії між Мінреінтеграції та Укравтодором щодо подальшої взаємодії. Проєкт “рухається” крок за кроком, аби користь від нього була відчутна вже. Адже він про людей та для людей”, – зазначив державний секретар Міністерства с питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, координатор Проєкту 3В від Мінреінтеграції Костянтин Ващенко.

Нагадаємо, Україна та Міжнародний банк реконструкції та розвитку (Світовий Банк) підписали Угоду про позику в розмірі 100 мільйонів доларів США на реалізацію проєкту “Східна Україна: Возз’єднання, відновлення та відродження (Проєкт 3В)”. Мета проєкту полягає в покращенні транспортного сполучення, підтримці відновлення сільськогосподарської галузі на територіях впровадження проєкту із активним залученням громад, що постраждали внаслідок збройної агресії РФ.