burger

Ірина Верещук: «Проєкти з енергоефективності першочергово профінансують коштами з партнерського Фонду»

Опубліковано 2 Лютого 2022 року, о 17:00

Проєкти з енергоефективності на Донеччині та Луганщині будуть першочергово реалізовані цільовими ресурсами з Фонду «Партнерство за сильну Україну». Про це розповіла журналістам Віцепрем’єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Йдеться про проведення енергоаудиту під час процесу термомодернізації соціальних закладів. Наразі тамтешні громади не мають змоги це зробити, тому Фонд допомагатиме їм у цій справі, як і загалом у термомодернізації будівель, визначених громадами. Зокрема, це можуть бути дитсадочки, школи та інша соціальна інфраструктура.

«Якщо ми допоможемо зробити енергоаудит громадам Луганщини і Донеччини, вони зможуть скористатися перевагами національної програми термомодернізації, на яку Уряд виділив кошти на 2022 рік. Так ми поєднаємо підтримку як через проєкти міжнародного партнерського Фонду, так і завдяки проєктам, фінансованим з держбюджету. І така синергія є дуже необхідною», – переконана Ірина Верещук.

Усі проєкти Фонду піддаватимуть ретельному аудиту. Кожен фунт, кожен євро, як зауважила пані Верещук, кожна ідея буде реалізована ефективно. Контроль за використанням коштів Фонду здійснюватимуть дві організації – міжнародна аудиторська та внутрішня. Зокрема, це міжнародна консалтингова компанія Кімонікс Інтернешнл Інк, відібрана як така, що реалізуватиме проєкти.

У свою чергу, Мінреінтеграції проводитиме консультації на політичному рівні й направлятиме допомогу в межах означених проєктів.

Довідково. 24 серпня 2021 року Велика Британія, Канада, США, Швейцарія та Швеція оголосили про наміри утворити спільний міжнародний фонд «Партнерство за сильну Україну», підписавши відповідний документ. 2 лютого 2022 року Фонд офіційно розпочав роботу. Попередньо вже затверджено низку пілотних проєктів, направлених на підтримку найбільш вразливих громад, посилення цивільно-військового співробітництва та поліпшення енергоефективності в Луганській та Донецькій областях.