burger

Ірина Верещук: «8 квітня евакуювали 6 665 громадян»

Опубліковано 9 Квітня 2022 року, о 8:50

Віцепрем’єр-міністр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук підбила підсумки евакуації протягом нинішньої п’ятниці та підняла проблемні питання маріупольського гуманітарного коридору.

В цілому за день – станом на 22.00 годину – вдалося вивезти майже 6,7 тисяч громадян, констатувала посадовиця.

Коридором з Маріуполя та Бердянська скористалися 5 158 громадян: вони на власному транспорті та автобусах для евакуації  добрались по ньому до Запоріжжя.

З них:

– 1 614 – з Маріуполя.

– 3 544 – з міст Запорізької області: Пологи, Василівка, Бердянськ, Токмак, Мелітополь Енергодар, Оріхів, Гуляйполе.

Разом з тим, в Мелітополі окупанти продовжують вже добу утримувати вилучені 8 автобусів для евакуації.

«Ведемо перемовини, щоб ці автобуси повернули і надали можливість – відповідно до домовленостей – евакуювати місцевих мешканців»,- повідомила Ірина Верещук.

Колона автобусів, які зранку були відправлені із Запоріжжя до Бердянська, продовжують шлях по маршруту.

«Робимо все можливе, щоб ці автобуси доїхали за призначенням і провели евакуацію місцевих мешканців уже завтра вранці»,- наголосила Віцепрем’єр-міністр.

З міст: Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та селища Гірське Луганської області – сьогодні вдалося евакуювати 1 507 людей.

Посадовиця підняла питання про ситуацію, що склалася нині у Мелітополі, Енергодарі та інших містах, які пов’язані з гуманітарним коридором на Маріуполь.

«Там, на жаль, станом на сьогодні є тимчасово непідконтрольна Україні влада (якщо її можна так назвати). Пані Галина Данильченко – «гауляйтер» Мелітополя; нешановний пан Андрій Шевчик – представник ОПЗЖ, який, як кажуть, також співпрацює з окупантами (хто б дивувався?). А також – інші посіпаки, які дозволяють собі співпрацювати з окупаційною владою (назвемо її так), вирішувати питання, кому їхати куди, а кому – ні, куди забирати гуманітарний вантаж, коли конфісковувати автобуси на шляху, де діє гуманітарний коридор, а коли – ні… Звертаюсь саме до них – щоб вони мене уважно послухали! – акцентувала увагу Віцепрем’єр-міністр.- Це – гуманітарний коридор відповідно до міжнародного гуманітарного права. Все, що вчиняється під час дії і режиму такого коридора, вважається грубим порушенням міжнародного гуманітарного права. Всі ваші дії зафіксовані! Вас добре видно з Києва. Ми знаємо все, що ви робите, всі ваші домовленості та все, що ви намагаєтесь приховати. Цього не вдасться вам зробити! Я вам це особисто обіцяю. За все, що зараз відбувається на території – на жаль, поки що (підкреслюю – поки що!) не підконтрольній українській владі, ви отримаєте покарання – сповна. І це не лише 15 років, які на вас чекають у відповідності до 111-ї статті Кримінального кодексу України. Ви сядете на лаву підсудних у міжнародному суді – на рівні з окупантами, які зараз знищують наших людей, які прицільно сьогодні вбили ракетою на вокзалі в Краматорську десятки жінок і дітей»,- попередила Ірина Верещук.

«Ми можемо сказати сьогодні єдине: об’єднаймося!- звернулася вона до українців.- Працюймо разом! Допоможімо нашій армії, волонтерам, один одному! А ті всі «гауляйтери», зрадники, які нині мріють залишитись при владі після повної окупації, отримають належне. Повірте, всі, хто сьогодні страждає, не може виїхати, стоячи по декілька діб між Маріуполем і Запоріжжям в Токмаку, в Бердянську – я вас чую. В Мангуші – я вас чую… Кожного дня чую й бачу! Повірте – вони заплатять сповна»,- запевнила Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук.

Вона розповіла, що завтра продовжиться робота по гуманітарному коридору для Маріуполя і заблокованих міст Запорізької області, а також – для евакуації людей з міст Луганської області.