burger

Міжнародний кримінальний суд притягне рф до відповідальності за геноцид і викрадення українських дітей 

Опубліковано 14 Березня 2023 року, о 9:54

Міжнародні й українські слідчі зібрали беззаперечні докази. На базі цих матеріалів Міжнародний кримінальний суд (МКС) має намір відкрити перші дві справи проти країни-агресора: про викрадення українських дітей і про численні навмисні удари загарбників по об’єктах цивільної інфраструктури України.

Це перші міжнародні звинувачення, висунуті проти росії з початку війни.

Таку інформацію оприлюднило видання The New York Times, спираючись на власні джерела.

МКС буде домагатися видачі ордерів на арешт осіб, що підозрюються в обох справах.

Є ймовірність, що звинувачення будуть пред’явлені й особисто володимиру путіну. Йому не допоможе імунітет глави держави: у справах, пов’язаних із воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом, суд такий імунітет не визнає.

Справа про викрадення дітей стосується депортації неповнолітніх українців – від немовлят до підлітків.

За словами головного прокурора Каріма Хана, ця справа є пріоритетом для його слідчих.

Як з’ясували дослідники, у межах спонсорованої кремлем програми дітей вивозили з України й розміщували у сім’ях, роблячи російськими громадянами. Або відправляли у літні табори для «перевиховання». Серед таких дітей були вихованці дитячих будинків або інтернатів. У звіті Єльського університету та Держдепу США йдеться про 43 табори на території рф, де утримуються діти з України.

За актуальними даними українського державного порталу розшуку дітей «Діти війни», на сьогодні окупанти депортували 16 226 дітей.

Мінреінтеграції та Національне інформаційне бюро (НІБ) застосовують усі можливі інструменти для пошуку депортованих дітей та їх повернення на Батьківщину.

Якщо вам стало відомо про депортацію дитини, повідомте про це на цілодобову гарячу лінію НІБ:

– 16-48 та (044) 287-81-65,

– або за допомогою чат-ботів у Telegram і Viber.