burger

В Офісі Президента презентували два нових документи щодо посилення енергетичних санкцій та конфіскації російських активів за кордоном

Опубліковано 8 Вересня 2023 року, о 11:31

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії, яку очолюють керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та ексрадник Президента США з питань національної безпеки, посол Майкл Макфол, підготувала два нових документи: щодо посилення енергетичних санкцій і щодо важливості конфіскації російських державних резервів. Про це повідомляє вебсайт Президента України.

Наразі енергетичні санкції проти країни-агресорки є недостатніми. Новий документ містить пропозиції для їх посилення. Це дасть змогу додатково зменшити російські доходи від енергоносіїв як мінімум удвічі.

Серед іншого документ пропонує ще більше лімітувати ціни на російську нафту. А також обмежити використання тіньового флоту для її транспортування. Для цього планують запровадити вимогу від танкерів надавати підтвердження про належне страхування від розливу нафти.

У другому документі йдеться про важливість конфіскації російських міжнародних резервів, заморожених провідними країнами. Головним суб’єктом у цьому процесі має стати російський Центробанк. Його коштами російський уряд має платити за відбудову України.

За словами авторів документа, запропонований процес конфіскації російських державних коштів є не лише цілком етичним, а і юридично зобов’язувальним відповідно до принципу міжнародного права про відповідальність держави.