burger

Наша мета – зміцнення ментального здоров’я українців

Опубліковано 28 Вересня 2023 року, о 18:08

Про це йшлося під час засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Участь у заході взяли члени Міжвідомчої координаційної ради, зокрема її співголови – Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук та Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Також до наради долучилися заступниця Керівника Офісу Президента Юлія Соколовська, представники центральних органів виконавчої влади, міністерств та обласних військових адміністрацій.

На засіданні було схвалено Модель міжвідомчої координації у сфері психосоціальної допомоги в контексті реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

Наразі ведеться активна робота над тим, аби через взаємодію з ОВА й органами місцевого самоврядування зробити послуги для збереження психічного здоров’я доступними для кожної людини. Адже це питання набуло особливого значення з початком широкомасштабної війни в Україні.

Як наголосили співголови Міжвідомчої координаційної ради, важливо, щоб у кожному регіоні громадяни мали змогу отримати психологічну підтримку. Бо одним із головних завдань нині є зміцнення психічного здоров’я та психосоціального благополуччя українців. І виклики, які стоять перед державою на цьому шляху, потребують системного, цілісного підходу, постійної взаємодії та згуртованості.

Задля прискорення цього процесу Віцепрем’єрка Ірина Верещук запропонувала ділитися позитивним досвідом впровадження такої діяльності в областях. Зокрема, досвідом співпраці з міжнародниками. Це допоможе всім зацікавленим сторонам працювати над досягненням спільної мети.

«Нам треба єдина державна політика у сфері ментального здоров’я. Тому закликаю регіони активніше долучатися до її реалізації. Давайте брати приклад із нашої Першої леді, яка своїми словом і діями демонструє світу, чому Україна потребує допомоги. Давайте зробимо це разом», – резюмувала посадовиця.